Article d’opinió de l’Esteban Zapata, delegat sindical i membre de de SOM INTERSINDICAL a la Primària de GT de Metropolitana Nord de l’ICS

Seva és la frase “hi ha dues coses infinites: l’univers i l’estupidesa humana, i no estic tan segur de la primera”, parlem d’Albert Einstein, el famós físic alemany. I és que sense ell saber-ho havia predit el que després de tants anys seria la nostra empresa. La ciència sempre se li ha atorgat la suficiència com per poder demostrar el que fins a la data no tenia explicació. No és una eina ràpida, i l’historia n’és un exemple. El que van començar essent uns Déus omnipotents al passar dels anys i gràcies a la ciència, va acabant sent el que avui dia coneixem com ‘estrelles’. I es que creiem que des de Som Intersindical la ciència encara no ha avançat el suficient com poder respondre una cosa tan senzilla com: què està passant a l’ICS?

La ciència, ja fa temps, va fer una classificació de les cinc espècies que tenen un període gestacional molt longeu. Els taurons gesten entre els 12 i 42 mesos, l’orca de 16 a 17 mesos, la morsa de 15 a 16 mesos, la girafa de 13 a 16 mesos i l’elefant de 22 a 24 mesos. Però el que no comptava la ciència era amb l’ICS, aquell gran desconegut. Posem en context.

El període gestacional del procés d’estabilització de l’Institut Català de la Salut va començar el 27 de desembre de l’any 2022 i fins a dia d’avui que s’escriuen aquestes lletres, el 26 d’octubre del 2023, hem passat per tot un periple d’infortunis que tenen com a una única i gran víctima: les persones aspirants en el procés d’estabilització. Anem a recórrer aquest viatge plegats.

L’inici d’aquesta aventura, un cop publicada la resolució SLT/4154/2022 és la setmana del 23 de gener del 2023, data en què es compleix el termini de 20 dies hàbils posteriors a la publicació per poder fer la inscripció tant al procés d’estabilització com a l’ordinari també conegut com a Fase 3. I és aquí on tot comença a torçar-se i anar de malament a pitjor.

El dia 27 de gener es publica una diligència per ampliar el termini d’inscripció, doncs ni la ciència ni les ments més expertes de l’Institut Català de la Salut havien pogut preveure que si el procés afecta a la totalitat de la plantilla de l’empresa més a personal que pot voluntàriament adherir-se al procés, la web d’inscripció pot fallar. O potser sí que ho havien previst però no hi varen posar remei. En qualsevol cas la inscripció va ser impossible per a una gran volum de persones que van veure com arribava la data final i la pàgina web no funcionava, per tant, aquells mateixos que ni van preveure ni van posar remei van pensar que una bona opció era ampliar el termini.

El 17 de febrer es publica una modificació que afecta a l’apartat tercer de l’annex 39. El 2 de març es publica la correcció d’errades de l’apartat tercer de l’annex 39. El 8 de març es publica una modificació de l’apartat tercer de l’annex 38. El 21 de març es publica la correcció d’errades de l’annex 78. És a dir, arribats al març una gestació que s’havia iniciat al gener, ha patit quatre modificacions.

Fem un salt en el temps. Som a l’11 d’abril i es publica el llistat provisional de persones admeses i excloses del procés. Creieu que aquest llistat estaria lliure de polèmiques? Si la resposta és sí és perquè mai has treballat a la casa, si la resposta ha estat no has encertat. Es lliura una llista plena d’errors: aspirants duplicats, aspirants duplicats amb informació contradictòria, aspirants amb nom i/o cognoms amb errades… Per tant, l’ICS i les seves brillants ments, intenten arreglar l’importuno, lliurant unes llistes amb errades similars. Així que no és fins el 3 de juliol del 2023 que no arriba el llistat definitiu de persones admeses i excloses. Hem de fer un petit incís. El procés d’inscripció és un procés informàtic. Hem de deixar clar que unes dades informatitzades van arribar dos mesos després d’haver finalitzat el procés i que no va arribar a ser definitiu fins al cap de dos mesos més. L’Institut Català de la Salut amb problemes informàtics? No sé…

Obrint un petit parèntesis l’ICS i en meitat del procés organitza una nova plana web. S’informa el 13 de juny que serà aquella plana l’adient per introduir el català i que servirà al llarg de tota l’estabilització per introduir tots els mèrits necessaris. Endevineu que va passar amb la pàgina web? Doncs bé, les mateixes ments brillants que van veure truncats els seus somnis de poder fer una web que no es pengés, van aconseguir exactament el mateix: que la web es pengés.

Si avancem arribem a l’onze de juliol, epicentre de període estiuenc, l’ICS publica la diligència per introduir els mèrits a la nova plana web habilitada. I ara us preguntem… si al gener la web va quedar inhabilitada, si al juny la web va quedar inhabilitada, què creieu que va passar l’11 de juliol? Efectivament, que es va quedar inhabilitada. Un cop van aconseguir que els aspirants entressin va sorgir un altre problema: no hi havia correlació entre les dades introduïdes a l’SGRH i les dades mostrades a la nova plana web. Quina va ser la solució? Una bona part de la gent va duplicar els seus mèrits en no poder veure introduïdes les dades primerament.

Viatgem cap al 7 d’agost que és quan l’ICS publica la diligència dels resultats provisionals del concurs de mèrits, anomenada també Fase 1. És aquí quan s’obre un període bastant llarg per poder demanar cita i presentar els mèrits que la gent va haver d’introduir de manera manual perquè poguessin comptar-les a la fase 1. I ja el que queda de mes passa a ésser un mes convuls: llistat provisional de persones convocades i exemptes de català, obertura del termini d’al·legacions per les valoracions de la fase 1, diligència d’esmena a la diligència del 17 d’agost (llista de persones convocades i exemptes de fer la prova de català) i així fins arribar al 26 de setembre on es publica finalment el llistat definitiu de persones que han de presentar-se a l’examen de català.

I algú podria preguntar… i l’examen de la fase 2 per quan? Doncs estimada i estimat concursant, l’examen de la fase 2 s’ha modificat fins en tres ocasions. Primerament va ser previst a l’octubre. Quan van veure que la qualitat humana de l’ICS no arribava a bon port el van ajornar al novembre. Quan de sobte van aparèixer unes places extres, que més endavant comentarem, van ajornar l’examen al primer trimestre del 2024, més tard van acotar més la data: gener 2024.

L’examen de català finalment es realitza el dissabte 30 de setembre, però amb una gran incògnita. L’examen constarà de dos parts diferenciades. La primera és una part escrita; la segona és una part oral. Doncs bé, les persones concursants van realitzar únicament l’examen escrit i l’examen oral queda ajornat sine die. Motius? Perquè poden fer les coses malament, per què fer-les bé? Però atenció, estimat i estimada, vas ser dels escollits? Si no saps a que ens referim es perquè no ho vas ser. Mentre que una bona part de la població va haver-se de traslladar per fer l’examen a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, la part escollida va fer l’examen al seu centre de treball.

Si hi ha moments àlgids a la història el 28 de setembre de 2023 passarà a formar part. “L’ICS aprova una nova oferta pública amb 6.211 places més i la seva distribució per categories. L’acord també inclou 4.679 places més de les previstes en el procés d’estabilització que se sumen a les ja anunciades. També s’aproven 1.532 places més, i la seva distribució per categories, provinents de la taxa de reposició del 2023. D’aquesta manera, l’ICS estabilitzarà finalment més de 20.000 professionals abans del 31 de desembre de 2024”. Què vol dir això? Que la fase 1 s’amplia, ara hi ha més places. És a dir, gent que quedava fora de la fase 1 per posició, passava a poder estabilitzar per mèrits sense fer examen a la fase 2. Aquestes noves places aniran acompanyades d’un nou període d’inscripció per tal de poder arribar a les persones que no van tenir l’oportunitat d’adherir-se i complir així amb les exigències de l’oferta pública d’ocupació.

17 d’octubre del 2023. Per fi es publica al DOGC l’aprovació de l’oferta d’ocupació per a l’exercici 2023 amb les noves places afegides al procés. Per tant: taxa específica de reposició 2023 total 4.679, taxa ordinària de reposició 2023 total 1.532 places.

I aquí arribem al súmmun de la incompetència, negligència, joc brut i absurditat màxima de l’ICS. El 23 d’octubre (només 6 dies desprès de la publicació al DOGC) marxàvem a dormir amb una terrible notícia: tot allò escrit i publicat el 17 d’octubre del 2023 al DOGC és una farsa. És mentida, és ‘fake’ digueu-li com vulgueu. El Centre Corporatiu de l’ICS informa de “l’errada que hi ha hagut en la interpretació que es va fer de la normativa. Funció Pública obliga a l’ICS a reubicar les places, per tant: les 4.679 places que s’havien aprovat per la Fase 1 passen a la Fase 3 directament. No hi haurà un nou període d’inscripció i la totalitat de les 6.211 places es repartiran entre els que ja estan inscrits”. Per tant, la gent que va veure truncada els seus somnis una darrera vegada. Van passar de tenir plaça a no tenir-la.

Portem 10 mesos de gestació d’un procés que la ciència, en algun punt de la història, haurà d’aclarir les incògnites que se’ns planteja: per què l’ICS no fa les coses bé? Per què altres Departaments de la Generalitat ja han finalitzat el procés? Per què aquestes ments tan brillants, vàlides i despertes ens governen? Per què no se’n depuren responsabilitats? Per què no existeixen conseqüències jurídiques per qui juga amb els seus treballadors? Per què tenim professionals que defensen el dia a dia a l’empresa i l’empresa sistemàticament els hi dona l’esquena? Per què els sindicats del règim ho signen tot? Per què la NASA no ha contractat a ningú que participi al Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut? Ni del Consell Executiu? Quina classe d’espècie és la que gesta amb tant de temps i l’únic que fa és deixar clar la incompetència absoluta i taxativa de l’Institut Català de la Salut? Per què els processos de provisió d’ocupació pública de l’ICS ha de costar la salut de les persones aspirants? Incògnites que ara per ara la ciència no pot resoldre i que s’aplaça amb un mític “això és l’ICS”.

A %d blogueros les gusta esto: