Un estudi fet a Islàndia per reduir la jornada laboral de 40 hores setmanals a 35 o 36 sense abaixar el sou dels empleats ha donat uns resultats beneficiosos tant per als treballadors com pel que fa a la productivitat.

A la prova hi van participar 2.500 treballadors de l’Ajuntament de Reykjavík i del govern del país. La xifra representa al voltant de l’1% de la població treballadora d’Islàndia.

Els participants eren empleats de tot tipus d’organismes, com escoles bressol, oficines, serveis socials, hospitals o fins i tot serveis de manteniment, on a priori es veia difícil poder aplicar la reducció de la setmana laboral.

Will Stronge, un dels responsables de l’estudi, ho valorava així:

«Aquest estudi demostra que l’assaig mundial més gran del món sobre una setmana laboral més curta al sector públic va ser des de tots els punts de vista un èxit aclaparador. Mostra que el sector públic està preparat per ser pioner en setmanes laborals més curtes i que altres governs poden treure’n lliçons.»


Beneficis dins i fora de la feina

Els resultats mostren que el benestar dels treballadors va augmentar significativament. L’estrès percebut i la síndrome d’esgotament professional o «burnout» van disminuir. A més, va millorar la salut dels treballadors i l’equilibri entre la feina i la vida personal.


Font:  https://www.ccma.cat/324/treballar-quatre-dies-un-exit-aclaparador-en-una-prova-pilot-a-islandia/noticia/3108845/